Świadomość tego, że zdrowie zaczyna się od dobrej, zbilansowanej diety rośnie z roku na rok. Ważne jest nie tylko to, co wkłada się do talerza, ale również jakiej jest to jakości. Z pewnością każdy z nas zdaje sobie doskonale sprawę, że marchewka marchewce nierówna. Jakie zatem produkty najlepiej wybierać?
Dlaczego popyt na zdrową żywność nieustannie rośnie?
Wraz z rozwojem kapitalizmu, świat zalała produkcja taniej, wysokoprzetworzonej żywności, opartej na kiepskiej jakości składnikach. Chwilowy zachwyt nad tego typu jedzeniem został zastąpiony coraz większą świadomością konsumentów, chociażby w temacie GMO – czyli żywności modyfikowanej genetycznie. Produkcja GMO polega na zmianie kodu genetycznego np. warzyw i owoców, po to, aby rosły większe i bardziej odporne na szkodniki. Cel wydaje się być szczytny. Jednak prawda jest taka, iż firmy robią to tylko po to, aby zarobić znacznie więcej pieniędzy, a konsument ostateczny otrzymuje sztuczny twór, który z prawdziwym, naturalnym pożywieniem, jaki stworzyła Matka Natura, ma niezbyt dużo wspólnego. Kolejnym problemem są metale ciężkie, jakie znaleźć można w większości produktów w hipermarketach czy supermarketach. Zarówno GMO jak i metale ciężkie mają wpływ na pogorszenie stanu zdrowia, mogą również wpływać na rozwój komórek rakowych u człowieka. Coraz bardziej świadomi konsumenci, sięgają z roku na rok coraz chętniej po produkty ekologiczne.
Jak rozpoznać na półce ekologiczną żywność?
Na sklepowych półkach znaleźć można obecnie wiele produktów oznaczonych jako zdrowa żywność. Słowa bio, fit, eko atakują z etykiety niemal co drugiego opakowania na półce. Jak zatem rozpoznać, które produkty są naprawdę ekologiczne? Ekologiczna żywność to taka, która produkowana jest zgodnie z dyrektywami unijnymi i pozostaje pod nadzorem przeróżnych jednostek, wydających certyfikaty. Taka żywność oznaczona jest okrągłym znaczkiem z listkiem – to znak rolnictwa ekologicznego.
Dlaczego sklep ze zdrową żywnością ma wyższe ceny?
Produkcja żywności na dużą skalę jest zdecydowanie mniej kosztotwórcza niż produkcja tradycyjna. Zachowanie wymogów upraw ekologicznych wiąże się również z dodatkowymi inwestycjami. Nierzadko, ekologiczna żywność pakowana jest w biodegradowalne opakowania, które są znacznie tańsze niż najprostsze plastikowe opakowania. To wszystko sprowadza się do tego, iż sklepy ze zdrową żywnością oferują, niestety wyższe ceny niż te, które znaleźć można w hipermarketach. Czy istnieje jednak cena zdrowia? Na pewno znacznie lepiej jest inwestować w dobrej jakości produkty do jedzenia, niż później wydawać pieniądze na lekarstwa, by podreperować, zrujnowane kiepską dietą, zdrowie.
StaropolskaGaleriaSmaku
ul. Krakowskie Przedmieście 41/14
20-076 Lublin
tel. 81 532 49 00